Water Resources Department Maharashtra Latest Jobs 398 Vacancy Exam

61. In the US House of Representatives, the second reading of a Bill is undertaken in which one of the following Committees ?
(A) Select Committee
(B) Standing Committee
(C) Conference Committee
(D) Committee of the Whole House
Ans : (B)

62. When the Senate of the United States sits for a trial for impeachment of the US President, the House is presided over by the—
(A) Chief Justice of the Supreme Court
(B) President of the House
(C) Vice-President of the United States
(D) Senator representing the largest province of the United States
Ans : (A)

63. In several States of the US, the Jim Crow Legislation was responsible for—
(A) segregation of different communities
(B) reparations for previously segregated communities
(C) common schools for blacks and whites
(D) ban of civil rights movement
Ans : (C)

64. The final outcome of the French presidential election is on the completion of (run of election) second ballot among—
(A) all the candidates
(B) top two candidates
(C) top three candidates
(D) top four candidates
Ans : (B)

65. Consider the following statements—
The charge of violation of the Constitution by the President of India for his impeachment cannot be preferred by a House unless :
1. a resolution containing the proposal is moved after a 7 days’ notice in writing signed by not less than 1
4th of the total number of members of that House
2. the resolution is passed by a majority of not less than 2 3rd of the total membership of that House
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (B)

66. During the cultural revolution in China, public security organs known as workers provost corps were created for which of the following ?
1. Dealing with counter-revolutionary activities
2. Keeping surveillance over the activities of the Red Guard
Select the correct answer using the codes given below :
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (A)

67. The National Assembly of South Africa, by a resolution adopted with a supporting vote of at least two-thirds of its members, can remove the President from the office on which of the following grounds ?
1. Serious violation of the Constitution or the Law
2. Serious misconduct
3. Moral corruption
4. Inability to perform the functions of the office
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1, 2 and 3 only
(B) 1, 2 and 4 only
(C) 3 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (B)

68. Which of the following are included in the Right to Privacy under the Constitution of South Africa ?
Right not to have :
1. person or home searched
2. property searched
3. possession seized
4. privacy of their communication infringed
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1 and 2 only
(B) 1, 2 and 3 only
(C) 1, 2, 3 and 4
(D) 3 and 4 only
Ans : (D)

69. Which one of the following Committees/Commissions prepared the groundwork for the communal award granting separate representation to depressed classes in India ?
(A) Southborough Committee
(B) Simon Commission
(C) Nehru Committee
(D) Lothian Committee
Ans : (B)

70. Consider the following statements with respect to the Rajya Sabha—
1. The origin of the Rajya Sabha can be traced back to 1919, when in pursuance to the Government of India Act, 1919, a second chamber known as the Council of States was created.
2. The Rajya Sabha has special powers to declare that it is necessary and expedient in the national interest that Parliament may make laws with respect to a matter in the State List.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

Tags : , , , ,

0 thoughts on “Water Resources Department Maharashtra Latest Jobs 398 Vacancy Exam”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *