Uttar Pradesh Police Recruitment 2017-Apply 3789 Jail Warder & Fireman Exam

51. The Supreme Court of India enjoys the power of ‘judicial review’, which means the power to—
(A) review the judgements of State High Courts
(B) review the functioning of the Council of Ministers
(C) advise the President of India
(D) decide the Constitutionality of an Act (or part thereof) passed by the Legislature
Ans : (D)

52. Consider the following statements—
The Supreme Court judgement in S. R. Bommai vs. Union of India has been interpreted to mean that the Governor can dismiss a Council of Ministers or the Chief Minister
1. at his pleasure on his subjective estimate of the strength of the Chief Minister in the Assembly.
2. when the Legislative Assembly has expressed its want of confidence in the Council of Ministers.
3. when a measure of the Council of Ministers has been defeated on the floor of the Assembly.
4. when a censure motion against the Council of Minister has been rejected in the Legislative Assembly.
Which of the statements given above are correct ?
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 1 and 3
(D) 3 and 4
Ans : (B)

53. Which of the following best perform the function of interest articulation in a political system ?
1. Trade unions and ethnic associations
2. Organizations of businessmen and civic groups
3. Judiciary and law-making institutions
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1, 2 and 3
(B) 2 and 3 only
(C) 1 and 2 only
(D) 1 only
Ans : (C)

54. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Approach and Theory)
(a) Structural-Functional approach
(b) Communication theory
(c) General System theory
(d) Rational Choice
List-II (Political Scientist associated with)
1. Davi Easton
2. Karl Deutsch
3. Antony Downs
4. Gabriel Almond
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4
(B) 3 2 1 4
(C) 4 1 2 3
(D) 4 2 1 3
Ans : (D)

55. According to Gabriel Almond, which of the following are the basic characteristics of a system ?
1. Comprehensiveness and interdependence
2. Interdependence and existence of boundaries
3. Existence of boundaries and allocation of values
4. Allocation of values and goal attainment
Select the correct answer using the code given below :
Codes :
(A) 1 and 3
(B) 2 and 3
(C) 1 and 4
(D) 1 and 2
Ans : (D)

56. Which one of the following was not identified by Almond as a stage of conversion process of a political system ?
(A) Interest articulation
(B) Interest aggregation
(C) Political recruitment
(D) Rule adjudication
Ans : (D)

57. Consider the following political system—
1. Czech Republic
2. Malaysia
3. South Africa
4. Sri Lanka
What is the correct chronological sequence of the above opting to a sustained competitive electoral democracy ?
(A) 2, 4, 3 and 1
(B) 2, 3, 4 and 1
(C) 4, 2, 1 and 3
(D) 4, 1, 2 and 3
Ans : (C)

58. Consider the following statements—
The classification of authoritarian systems made by Almond and Powell includes
1. radical and conservative totalitarian
2. pre-mobilized authoritarian and pre-mobilized democratic
3. conservative and modernizing authoritarian
4. secularized City-States and pyramidal systems
Which of the statements given above are correct ?
(A) 1 and 2
(B) 2 and 4
(C) 1 and 4
(D) 1 and 3
Ans : (D)

59. Consider the following—
1. Timocracy and oligarchy
2. Democracy and tyranny
3. Republics and autocracy
4. Theocracy and polity
Which of the above are included in Plato’s classification of governments ?
(A) 1 and 2
(B) 1 and 4
(C) 2 and 3
(D) 2 and 4
Ans : (A)

60. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Institutions/Units of Government)
(a) Laender
(b) Procuratorates
(c) Privy Council
(d) Commissions de modernization
List-II (Countries associated)
1. France
2. China
3. Great Britain
4. German Federal Republic
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 1 3 2 4
(C) 4 3 2 1
(D) 4 2 3 1
Ans : (D)

Tags : , , , ,

0 thoughts on “Uttar Pradesh Police Recruitment 2017-Apply 3789 Jail Warder & Fireman Exam”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *