UPPCL Recruitment 2017 – Group C Office-Assistant/Steno 2585 Posts Exam

80. Which of the following have caused the growth of cooperative federalism in India ?
1. Union-State collaboration in economic matters
2. Union-State legislative relations
3. Compulsion of development finance
4. Dynamics of electoral politics
Select the correct answer using the code given below :
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 1 and 4
Ans : (C)

81. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
Content — Schedule in the Constitution of India
(A) Languages — Eighth Schedule
(B) The forms of oaths or affirmations — Second Schedule
(C) Allocation of seats in the Council of States — Fourth Schedule
(D) Provisions as to disqualification on the ground of defection — Tenth Schedule
Ans : (B)

82. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I
(a) Taxes belonging to the Union exclusively
(b) Taxes belonging to the State exclusively
(c) Duties levied by the Union but collected and appropriated by the States
(d) Duties levied as well as collected by the Union but assigned to the State
List-II
1. Sales tax
2. Customs
3. Excise duties on medicinal preparation
4. Duties on succession to property other than agricultural land
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2
(B) 2 1 3 4
(C) 2 3 1 4
(D) 4 1 3 2
Ans : (B)

83. Consider the following statements—
1. Articles 64 and 89(1) of the Constitution of India provide that the Vice-President of India shall be Ex-officio
Chairman of the Council of States and shall not hold any other office of profit.
2. There is no such office as that of the Vice-President of India in other parliamentary systems of Governments in Commonwealth countries.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

84. Consider the following statements—
1. Interest aggregation is the activity in which the political demands of individuals and groups are combined
into policy programmes.
2. Large nations usually develop more specialized organisations for the specific purpose of aggregating interests and resources behind a policy.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

85. Which one of the following judgements stated that secularism and federalism are the basic features of the Indian Constitution ?
(A) Keshavananda Bharati Case
(B) S. R. Bommai Case
(C) Indira Sawhney Case
(D) Minerva Mills Case
Ans : (A)

86. Consider the following statements—
1. The President nominates 12 members of the Rajya Sabha on the advice of the Council of Ministers.
2. The President has absolute power to appoint and remove the chairman and members of statutory bodies
at his discretion.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (A)

87. Which of the following Articles of the Constitution of India gives the right to Ministers and Attorney-General to speak in or to take part in the proceedings of either House ?
(A) Article 84
(B) Article 85
(C) Article 87
(D) Article 88
Ans : (D)

88. Which one of the following is not associated with the duties of the Prime Minister ?
(A) To communicate to the President all decisions of the Council of Ministers
(B) To recommend to the President about the decision that a particular Bill may be certified as Money Bill
(C) To furnish such information relating to the administration of the affairs of the Union and proposals for Legislations as the President may call for
(D) If the President so requires, to submit for the consideration of Council of Ministers any matter on which a decision has been taken by a Minister which has not been considered by the Council
Ans : (B)

89. The Kamraj Plan proposed—
(A) priority to agriculture over industry
(B) inducting senior leaders to party work
(C) election to all party offices
(D) an overhaul of the Congress Working Committee
Ans : (D)

90. Consider the following statements—
1. The representation of women in the Lok Sabha (up to 14th) has never exceeded 10 per cent of the total
strength.
2. The maximum strength of the Lok Sabha envisaged by the Constitution is 552, which is made up by election of up to 530 members to represent the States, up to 20 members to represent the Union Territories and not more than two members of the Anglo-Indian Community to be nominated by the President.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

Tags : , , , ,

0 thoughts on “UPPCL Recruitment 2017 – Group C Office-Assistant/Steno 2585 Posts Exam”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *