TRB Tamil Nadu Recruitment 2017 Online Application Form 1111 Posts Exam

81. Which one of the following statements is incorrect ? The President of India can—
(A) summon each House of Parliament
(B) address both the Houses of Parliament
(C) prorogue either House of Parliament
(D) dissolve both the Houses of Parliament
Ans : (D)

82. The Presiding Officer of the Upper House of Indian Parliament is—
(A) President of India
(B) Vice-President of India
(C) Chief Justice of India
(D) Speaker of the Lok Sabha
Ans : (B)

83. The Act of 1919 provided for—
(A) Annulment of Veto power of the Governor General
(B) Bicameral legislature at the centre
(C) End of communal representation
(D) Introduction of dyarchy at the centre
Ans : (B)

84. The Communal Electorate System was introduced by the British in India for the first time through—
(A) Indian Councils Act, 1861
(B) Indian Councils Act, 1892
(C) Government of India Act, 1909
(D) Government of India Act, 1919
Ans : (C)

85. The Political Party commands absolute majority in Lok Sabha. It means—
(A) membership is more than 50%
(B) majority in membership
(C) majority support
(D) 50% membership
Ans : (A)

86. Parliament of India consists of—
(A) Legislative Assembly, Rajya Sabha
(B) Lok Sabha, Rajya Sabha
(C) President, Lok Sabha, Rajya Sabha
(D) Speaker, Lok Sabha, Council of State
Ans : (C)

87. The State, which elects the largest members of Lok Sabha, is—
(A) Madhya Pradesh
(B) Bihar
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh
Ans : (D)

88. The ‘Trusteeship Theory’ signifies—
(A) property as theft
(B) state ownership of means of production
(C) abolition of private property
(D) owners consider wealth ‘for society’
Ans : (D)

89. Cripps proposals is a ‘post-dated cheque’ on a failing bank. This is the view of—
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) Mahatma Gandhi
(C) Rajgopalachari
(D) Sardar Patel
Ans : (B)

90. The Prime Minister of India is—
(A) appointed
(B) elected
(C) nominated
(D) selected
Ans : (A)

91. In India, the Money Bill is first introduced in—
(A) the Rajya Sabha
(B) the Lok Sabha
(C) simultaneously in both the Houses of Parliament
(D) the Finance Commission
Ans : (B)

92. Which of the following writs literally meAns : ‘We command’ ?
(A) Habeas Corpus
(B) Mandamus
(C) Quo warranto
(D) Certiorari
Ans : (B)

93. Where is the International Court of Justice situated ?
(A) The Hague
(B) New York
(C) Geneva
(D) Paris
Ans : (A)

94. When was SAARC formally established ?
(A) December 1980
(B) August 1983
(C) December 1985
(D) July 1987
Ans : (C)

95. Who of the following gave the idea of partyless democracy ?
(A) J. L. Nehru
(B) Lenin
(C) Jayaprakash Narayana
(D) M. K. Gandhi
Ans : (C)

96. The number of Judges in International Court of Justice is—
(A) 15
(B) 10
(C) 11
(D) 14
Ans : (A)

97. India began NAM in—
(A) 1961
(B) 1954
(C) 1973
(D) 1978
Ans : (A)

98. Sino-Indian war occurred in—
(A) 1961
(B) 1962
(C) 1948
(D) 1947
Ans : (B)

99. According to the Constitution, the Lok Sabha must meet at least—
(A) thrice each year with an interval of not more than two months between the two sessions
(B) twice each year with an interval of not more than three months between the two sessions
(C) twice each year with an interval of not more than four months between the two sessions
(D) twice each year with an interval of not more than six months between the two sessions
Ans : (D)

100. Which one the following pairs is not correctly matched ?
(A) Simon Commission, 1927
(B) Namak Satyagrah, 1930
(C) Gandhi-Irwin Pact, 1931
(D) Wavell Plan, 1944
Ans : (D)

Tags : , , , , ,

0 thoughts on “TRB Tamil Nadu Recruitment 2017 Online Application Form 1111 Posts Exam”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *