Tag: Current Affairs

Bharat Sanchar Nigam Limited – BSNL Recruitment – 2710 Junior Telecom Officer (JTO) Vacancies

1. The share of new partner in the profits is 1/5 and his capital is Rs. 20,000. The new profit sharing ratio is 3 : 1 : 1. The share of partners in total capital will be—
(A) 60,000 : 20,000 : 20,000
(B) 80,000 : 20,000 : 20,000
(C) 50,000 : 20,000 : 25,000
(D) None of the above

2. At the time of dissolution the loss of the business, will be compensated first of all from—
(A) Capital
(B) Profits
(C) Personal resources of the partners
(D) Donations

3. The meaning of written down value is—
(A) Original cost – Scrap value
(B) Book value + Depreciation
(C) Book value – Depreciation
(D) None of these

4. Given :
Depreciation on the basis of Fixed Instalment Method Rs. 2,000 p.a.
Establishment expenses Rs. 5,000
Scrap value Rs. 1,000
Span of life 10 years
The cost of assets will be—
(A) Rs. 20,000
(B) Rs. 16,000
(C) Rs. 12,000
(D) None of these

5. Given :
Cost Rs. 1,00,000
Scrap Value Rs. 10,000
Span of Life 10 years
Rate of depreciation 20% p.a.
The amount of depreciation for the first year on the basis of diminishing balance method will be—
(A) Rs. 20,000
(B) Rs. 18,000
(C) Rs. 9,000
(D) Rs. 10,000

6. Match the following List-I with List-II and select the correct answer from the answer codes given below—
List-I
(a) AS-6
(b) AS-10
(c) AS-26
(d) AS-20
List-II
1. Accounting for Earning per share
2. Accounting for intangible and fictitious assets
3. Accounting for fixed assets
4. Depreciation Accounting
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 3 2 1 4
(C) 1 3 2 4
(D) 4 3 2 1

7. Establishment expenses of a new machine will be debited to—
(A) Expenses Account
(B) Profit and Loss Account
(C) Machinery Account
(D) None of the above

8. Goodwill is—
(A) Floating Asset
(B) Wasting Asset
(C) Fictitious Asset
(D) Intangible Asset

9. A Balance Sheet shows only—
(A) Personal Accounts and Nominal Accounts
(B) Real Accounts and Nominal Accounts
(C) Personal Accounts and Real Accounts
(D) Personal, Real and Nominal Accounts

10. Discount on Issue of Shares A/c is shown at the—
(A) Debit side of P & L A/c
(B) Assets side of B/S
(C) Liabilities side of B/S
(D) None of the above

11. Pre-incorporation Profit is transferred to—
(A) General Reserve
(B) Capital Reserve
(C) Profit and Loss A/c
(D) Trading A/c

12. Which of the following is shown in Profit & Loss Appropriation A/c ?
(A) Provision for Income Tax
(B) Provision for Depreciation
(C) Provision for Doubtful Debts
(D) Contribution to General Reserve

13. On liquidation of a Company first payment is made in respect of—
(A) Liquidator’s remuneration
(B) Legal expenses
(C) Preferential creditors
(D) None of the above

14. Workmen’s Compensation Fund is a—
(A) Provision
(B) Surplus
(C) Current liability
(D) Loan

15. Debentures of Rs. 4,25,000 are issued against the purchase of assets of Rs. 4,50,000. In this case the amount of Rs. 25,000 is—
(A) Capital Reserve
(B) Securities Premium
(C) Revenue Profit
(D) Goodwill

16. A Company can reissue its forfeited shares—
(A) At a premium
(B) At a face value
(C) At a discount
(D) All of the above

17. Which of the following is an example of capital expenditure ?
(A) Insurance Premium
(B) Taxes and Legal expenses
(C) Depreciation
(D) Custom duty on import of machinery

18. Given :
Average profit of a firm Rs. 21,000
Normal Profit Rs. 18,000
Value of goodwill on the basis of 3 years purchases of super profit shall be—
(A) Rs. 39,000
(B) Rs. 9,000
(C) Rs. 3,000
(D) Rs. 12,000

19. A co-operative auditor starts his work of audit from—
(A) Account Books
(B) Payment Books
(C) Cash Book
(D) None of the above

20. Accounting for research and development relates to—
(A) AS-7
(B) AS-8
(C) AS-9
(D) AS-10

Tags : , , , , ,

Bharat Sanchar Nigam Limited – BSNL Recruitment – 2710 Junior Telecom Officer (JTO) Vacancies

Which one of the following rivers originates near Mahabaleshwar ?
(A) Godavari (B) Krishna (C) Kaveri (D) Tapi

2. With reference to the climate of India, the western disturbances originate over which one of the following ?
(A) Arabian Sea (B) Baltic Sea (C) Caspian Sea (D) Mediterranean Sea

3. In which one of the following states is the Nanga Parbat peak located ?
(A) Sikkim (B) Himachal Pradesh (C) Jammu and Kashmir (D) Uttarakhand

4. In India, which of the following are the Southernmost hills ?
(A) Anaimalai hills (B) Cardamom hills (C) Nilgiri hills (D) Javari hills

5. Where are the Coal Reserves of India largely concentrated ?
(A) Son valley (B) Mahanadi valley (C) Damodar valley (D) Godavari valley

6. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Lake)
(a) Chilika Lake (b) Kolleru Lake (c) Sambhar Lake (d) Vembanad Lake
List-II (State)
1. Andhra Pradesh 2. Kerala 3. Odisha 4. Rajasthan
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 4 3
(B) 2 4 1 3
(C) 3 4 1 2
(D) 3 1 4 2

7. Indian Standard Time is governed by which of the following longitude ?
(A) 72½° East longitude (B) 77½° East longitude
(C) 80° East longitude (D) 82½° East longitude

8. Which one of the following Indian states leads in the production of rubber ?
(A) Tamil Nadu (B) Karnataka (C) Kerala (D) Andhra Pradesh

9. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
Name of the Mountain Range — Location in the Himalayas(A) Zanskar range — Kashmir
(B) Dhauladhar Range — Himachal Pradesh
(C) Singalila Range — Arunachal Pradesh
(D) Kumaon Range — Uttarakhand

10. Between which ranges does the Kashmir valley in the Himlayas lie ?
(A) Siwalik and Pir Panjal
(B) Pirpanjal and Dhauladhar
(C) Zanskar and Pir Panjal
(D) Dhauladhar and Zanskar

11. Indravati is a tributary of which river ?
(A) Ganga (B) Godavari (C) Krishna (D) Mahanadi

12. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Town)
(a) Bhadravathy (b) Coimbatore (c) Kapurthala (d) Surat
List-II (Industry)
1. Gem cutting 2. Electrical motors 3. Steel 4. Railway coach
Codes :(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 3 2 4 1
(C) 1 4 2 3
(D) 3 4 2 1

13. What is the name of the major base of Indian Navy at Karwar ?
(A) INS Kadamba (B) INS Vikramaditya (C) INS Harshvardhan (D) INS Kushan

14. Where is Thattekad Bird Sanctuary located ?
(A) Kerala (B) Tamil Nadu (C) Karnataka (D) Andhra Pradesh

15. In which one of the following states of India is the Pamayangtse Monastery situated ?
(A) Nagaland (B) Himachal Pradesh (C) Sikkim (D) Arunachal Pradesh

16. What is the average life expectancy in India ?
(A) 50 years (B) 72 years (C) 64 years (D) 36 years

17. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) NH 2 — Delhi – Kolkata
(B) NH 4 — Chennai – Thane
(C) NH 3 — Agra – Mumbai
(D) NH 9 — Delhi – Mumbai

18. Nagda is well known as a centre of production of—
(A) Steel (B) Automobiles (C) Viscose staple fibre (D) Electric motors

19. Where is the college of defence management Located ?
(A) Dehradun (B) Wellington (C) Pune (D) Secunderabad

20. In which state is the hydel power project Nathpa Jhakari located ?
(A) Himachal Pradesh (B) Uttarakhand (C) Jammu and Kashmir (D) Madhya Pradesh

Tags : , , , , ,

Karnataka AHVS Recruitment 2017 Application Form 550 Posts

  1. “Law is the command of the sovereign.” It was said by—
    (A) H. J. Laski
    (B) W. Austin
    (C) J. Bentham
    (D) T. Acquinas
    Ans : (B)102. Hobbes has been called an individualist because—
    (A) he permits Natural Rights to the individual
    (B) he allows Right to Revolt against the sovereign
    (C) his Monarch has been given absolute powers by the people
    (D) his entire philosophy focuses on the security of the individual in the state
    Ans : (D)

    103. According to Rousseau the State of Nature has to be terminated because—
    (A) Human nature was wicked
    (B) Natural rights were in danger
    (C) Art and culture were to be preserved
    (D) Inequality created the institution of property
    Ans : (D)

    104. According to Karl Marx, State—
    (A) is a result of surplus value
    (B) is a permanent agency of exploitation of the poor
    (C) is a class organisation which was to wither away
    (D) is a product of social contract between rich and powerful
    Ans : (C)

    105. Which one of the following is a Liberal thinker ?
    (A) J. S. Mill
    (B) Thomas Moore
    (C) George Sorel
    (D) A. R. Orage
    Ans : (A)

    106. A welfare state is a/an—
    (A) democratic state
    (B) socialist state
    (C) secular state
    (D) administrative state
    Ans : (A)

    107. “Socialism is like a hat which has lost its shape because everybody wears it.” Who said this ?
    (A) Charles Fourier
    (B) Proudhoun
    (C) C.E.M. Joad
    (D) Alexander Gray
    Ans : (C)

    108. Guild Socialism is a half way house between—
    (A) Democracy and Socialism
    (B) Socialism and Marxism
    (C) Collectivism and Syndicalism
    (D) Marxism and State Socialism
    Ans : (C)

    109. A socialist state believes in giving—
    (A) maximum functions to the State
    (B) minimum functions to the State
    (C) negative functions to the State
    (D) no functions to the State
    Ans : (A)

    110. Proportional representation is also called as—
    (A) MacDonald method
    (B) Hare plan
    (C) Single voting
    (D) List system
    Ans : (B)

    111. Who was the author of ‘Arthashastra’ ?
    (A) Kautilya
    (B) Adam Smith
    (C) Patanjali
    (D) Malthus
    Ans : (A)

    112. Socialism as a political philosophy is not opposed to—
    (A) Capitalism
    (B) Feudalism
    (C) Social engineering
    (D) Competition
    Ans : (C)

    113. Fabian socialists believe in—
    (A) inevitability of gradualness
    (B) non-violence for social status quo
    (C) revolutionary reforms
    (D) minimum consumption
    Ans : (A)

    114. A democratic form of government can be contrasted from a totalitarian form of government on the basis of—
    (A) Constitutionalism
    (B) Electoral system
    (C) Rule of Law
    (D) Opposition parties
    Ans : (C)

    115. Minorities and special interests can be best represented on democratic bodies by a system of—
    (A) plural voting
    (B) professional representation
    (C) proportional representation
    (D) separate electorates
    Ans : (C)

    116. The book entitled ‘Grammar of Politics’ was written by—
    (A) E. Barker
    (B) H. Laski
    (C) H. Lasswell
    (D) A. Appodari
    Ans : (B)

    117. Mr. H. G. Sorel was a—
    (A) Guild socialist
    (B) Syndicalist
    (C) Fabian socialist
    (D) Utopian socialist
    Ans : (B)

    118. “Nothing against the state, nothing beyond the state, everything within the state” was the political philosophy of—
    (A) Hegel
    (B) Marx
    (C) Mussolini
    (D) Mao
    Ans : (A)

    119. Marxism and Fascism agree about—
    (A) the nature of state
    (B) the role of religion
    (C) the utility of wars
    (D) the totalitarian character of government
    Ans : (D)

    120. The socialists consider the state as—
    (A) a necessary evil
    (B) an unnecessary evil
    (C) a divine institution
    (D) a positive good
    Ans : (D)

Tags : , , , , ,

TRB Tamil Nadu Recruitment 2017 Online Application Form 1111 Posts Exam

81. Which one of the following statements is incorrect ? The President of India can—
(A) summon each House of Parliament
(B) address both the Houses of Parliament
(C) prorogue either House of Parliament
(D) dissolve both the Houses of Parliament
Ans : (D)

82. The Presiding Officer of the Upper House of Indian Parliament is—
(A) President of India
(B) Vice-President of India
(C) Chief Justice of India
(D) Speaker of the Lok Sabha
Ans : (B)

83. The Act of 1919 provided for—
(A) Annulment of Veto power of the Governor General
(B) Bicameral legislature at the centre
(C) End of communal representation
(D) Introduction of dyarchy at the centre
Ans : (B)

84. The Communal Electorate System was introduced by the British in India for the first time through—
(A) Indian Councils Act, 1861
(B) Indian Councils Act, 1892
(C) Government of India Act, 1909
(D) Government of India Act, 1919
Ans : (C)

85. The Political Party commands absolute majority in Lok Sabha. It means—
(A) membership is more than 50%
(B) majority in membership
(C) majority support
(D) 50% membership
Ans : (A)

86. Parliament of India consists of—
(A) Legislative Assembly, Rajya Sabha
(B) Lok Sabha, Rajya Sabha
(C) President, Lok Sabha, Rajya Sabha
(D) Speaker, Lok Sabha, Council of State
Ans : (C)

87. The State, which elects the largest members of Lok Sabha, is—
(A) Madhya Pradesh
(B) Bihar
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh
Ans : (D)

88. The ‘Trusteeship Theory’ signifies—
(A) property as theft
(B) state ownership of means of production
(C) abolition of private property
(D) owners consider wealth ‘for society’
Ans : (D)

89. Cripps proposals is a ‘post-dated cheque’ on a failing bank. This is the view of—
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) Mahatma Gandhi
(C) Rajgopalachari
(D) Sardar Patel
Ans : (B)

90. The Prime Minister of India is—
(A) appointed
(B) elected
(C) nominated
(D) selected
Ans : (A)

91. In India, the Money Bill is first introduced in—
(A) the Rajya Sabha
(B) the Lok Sabha
(C) simultaneously in both the Houses of Parliament
(D) the Finance Commission
Ans : (B)

92. Which of the following writs literally meAns : ‘We command’ ?
(A) Habeas Corpus
(B) Mandamus
(C) Quo warranto
(D) Certiorari
Ans : (B)

93. Where is the International Court of Justice situated ?
(A) The Hague
(B) New York
(C) Geneva
(D) Paris
Ans : (A)

94. When was SAARC formally established ?
(A) December 1980
(B) August 1983
(C) December 1985
(D) July 1987
Ans : (C)

95. Who of the following gave the idea of partyless democracy ?
(A) J. L. Nehru
(B) Lenin
(C) Jayaprakash Narayana
(D) M. K. Gandhi
Ans : (C)

96. The number of Judges in International Court of Justice is—
(A) 15
(B) 10
(C) 11
(D) 14
Ans : (A)

97. India began NAM in—
(A) 1961
(B) 1954
(C) 1973
(D) 1978
Ans : (A)

98. Sino-Indian war occurred in—
(A) 1961
(B) 1962
(C) 1948
(D) 1947
Ans : (B)

99. According to the Constitution, the Lok Sabha must meet at least—
(A) thrice each year with an interval of not more than two months between the two sessions
(B) twice each year with an interval of not more than three months between the two sessions
(C) twice each year with an interval of not more than four months between the two sessions
(D) twice each year with an interval of not more than six months between the two sessions
Ans : (D)

100. Which one the following pairs is not correctly matched ?
(A) Simon Commission, 1927
(B) Namak Satyagrah, 1930
(C) Gandhi-Irwin Pact, 1931
(D) Wavell Plan, 1944
Ans : (D)

Tags : , , , , ,

SDMC Recruitment 2017 Online Application Form 411 Posts Exam

61. The Simon Commission was sent to India to—
(A) study the communal problem
(B) negotiate with Gandhiji about representation of backward classes
(C) review the progress of Montford reforms
(D) report on Home Rule to the British Parliament
Ans : (C)

62. The leaders of the Khilafat movement were—
(A) Motilal Nehru and C.R. Das
(B) Gandhi and Annie Beasant
(C) Maulana Azad and Sarojini Naidu
(D) Ali Brothers
Ans : (D)

63. Which one of the following pairs is mismatched ?
(A) Fascism—Mussolini
(B) Anarchism—Bakunin
(C) Socialism—Thomas Moore
(D) Pluralism—Kropotkin
Ans : (D)

64. The importance of Bureaucracy has greatly increased in present times on account of—
(A) the emergence of democratic state
(B) the emergence of welfare state
(C) the emergence of police state
(D) the emergence of liberal economic system
Ans : (B)

65. Freedom of Press in India is—
(A) specifically provided in the Constitution
(B) implied in the right to freedom of expression
(C) available under the Acts of Parliament
(D) available under executive orders
Ans : (B)

66. Universal Adult Franchise in India was granted by—
(A) The Act of 1919
(B) The Act of 1935
(C) The Constitution of India
(D) Constitutional Amendment in 1971
Ans : (C)

67. Representative Institutions in India were introduced for the first time by the—
(A) Charter Act of 1853
(B) Government of India Act 1858
(C) Indian Council Act 1861
(D) Indian Council Act 1892
Ans : (D)

68. Who is the legal sovereign in India ?
(A) President of India
(B) President and Parliament
(C) Constitution of India
(D) People of India
Ans : (B)

69. Idealist theory of Rights lays emphasis on man’s—
(A) social development
(B) economic development
(C) civil development
(D) moral development
Ans : (D)

70. The slogan ‘Swaraj is my birthright’ was given by—
(A) Mahatma Gandhi
(B) Lala Lajpat Rai
(C) Lokmanya Tilak
(D) Bipin Chandra Pal
Ans : (C)

71. The partition of Bengal was annulled in—
(A) 1907
(B) 1908
(C) 1910
(D) 1911
Ans : (D)

72. Who, among the following, was the founder of Ghadar Party ?
(A) Lala Har Dayal
(B) Ram Chandra
(C) Bikaji Cama
(D) Chandra Shekhar Azad
Ans : (A)

73. The first Satyagraha campaign of Gandhiji was started in—
(A) Champaran
(B) Bardoli
(C) Dandi
(D) Baroda
Ans : (A)

74. Raja Ram Mohan Roy was the founder of—
(A) Arya Samaj
(B) Brahmo Samaj
(C) Ram Krishna Mission
(D) Prarthana Samaj
Ans : (B)

75. The Indian National Congress adopted the resolution of ‘Complete Independence’ in its session held at—
(A) Lahore
(B) Calcutta
(C) Madras
(D) Bombay
Ans : (A)

76. Which what the April 13, 1919 is associated in the history of freedom struggle of India ?
(A) Start of Civil Disobedience Movement
(B) Countrywide Non-cooperation Movement
(C) Adoption of pledge for complete freedom of the country
(D) Massacre of Jallianwala Bagh
Ans : (D)

77. Why did Gandhiji abruptly stop the Non-cooperation Movement of 1922 ?
(A) For the harsh attitude of British
(B) Because of pact between Congress and British
(C) Because of violence broke at Chauri-Chaura
(D) Because of unanimous decision of Congress
Ans : (C)

78. Which of the following is not matched properly ?
(A) Mahatma Gandhi—Noncooperation Movement
(B) Vinoba Bhave—Bhoodan
(C) M.N. Roy—Partyless Democracy
(D) J.L. Nehru—Democratic Socialism
Ans : (C)

79. Which Constitutional Amendment is related to Panchayati Raj ?
(A) 52nd
(B) 62nd
(C) 72nd
(D) 73rd
Ans : (D)

80. In which year Madhya Pradesh State has made Panchayati Raj Act after 73rd Constitutional Amendment Act ?
(A) 1992
(B) 1993
(C) 1995
(D) 1998
Ans : (C)

Tags : , , , , ,

Gujarat Public Service Commission – GPSC Recruitment – Gujarat Administrative Service, Class-I & Gujarat Civil Service, Class- I & II (335 Vacancies)

41. Mrs. Annie Besant was associated with—
(A) Servants of India Society
(B) Home Rule Movement
(C) Civil Disobedience Movement
(D) Quit India Movement
Ans : (B)

42. Who presides over the joint session of the two Houses of the Parliament ?
(A) President of India
(B) Speaker of Lok Sabha
(C) Prime Minister
(D) Leader of Ruling Party
Ans : (B)

43. In the Indian Constitution the word secularism means—
(A) State has a religion of its own
(B) State has nothing to do with religion
(C) State has irreligious
(D) State tolerates religions without professing any particular religion
Ans : (D)

44. Who was the Chairman of the ‘Drafting Committee in the Constituent Assembly’ ?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Dr. B. R. Ambedkar
(C) J. L. Nehru
(D) B. N. Rao
Ans : (B)

45. Through which Amendment was the word ‘Socialism’ added to the Constitution ?
(A) 42nd Amendment
(B) 43rd Amendment
(C) 44th Amendment
(D) 45th Amendment
Ans : (A)

46. Indian Institute of Public Administration is situated at—
(A) Delhi
(B) Chennai
(C) Kolkata
(D) Mumbai
Ans : (A)

47. In India the power of judicial review is enjoyed by the—
(A) High Court only
(B) Supreme Court only
(C) Supreme Court and High Court only
(D) Parliament
Ans : (C)

48. In which part of the Indian Constitution proclaims India to be a welfare state ?
(A) Part III
(B) Part IV
(C) Part IX
(D) Part VI
Ans : (B)

49. The Fundamental Duties of Indian citizens are contained in—
(A) Part I of the Constitution
(B) Part III of the Constitution
(C) Part IV of the Constitution
(D) None of the above
Ans : (D)

50. Which one of the following commissions was constituted to examine the Centre-State relations ?
(A) Sarkaria Commission
(B) Shah Commission
(C) Bachhavat Commission
(D) Jain Commission
Ans : (A)

51. In India the work of Budget forming is performed by—
(A) Planning Commission
(B) Public Service Commission
(C) Finance Minister
(D) Finance Commission
Ans : (C)

52. Which one of the following is not a Fundamental Right ?
(A) Right to Life
(B) Right to Liberty
(C) Right to Property
(D) Right to Freedom of Expression
Ans : (C)

53. Indian system is—
(A) Federal
(B) Quasi-federal
(C) Unitary
(D) Federal with unitary bias
Ans : (D)

54. Who among the following was not a member of the Cabinet Mission of 1945 ?
(A) Sir Stafford Cripps
(B) A.V. Alexander
(C) Lord Pathik Lawrence
(D) C. Atlee
Ans : (D)

55. The partition of India was first hinted—
(A) at the II Round Table Conference
(B) in the Cripps Proposals
(C) in the Cabinet Mission Plan
(D) in the Mountbatten formula
Ans : (D)

56. The demand of the Swarajist Party was—
(A) Poorna Swaraj
(B) Parliamentary Institutions
(C) Dominion Status
(D) Communal Electorates
Ans : (C)

57. Who is the ex-officio Chairman of Planning Commission ?
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Vice-President
(D) Union Planning Minister
Ans : (B)

58. Mohd. Ali Jinnah propounded the ‘Two-Nation’ theory in the year—
(A) 1920
(B) 1928
(C) 1940
(D) 1946
Ans : (C)

59. Who among the following was not a moderate ?
(A) B.G. Tilak
(B) Dadabhai Naoroji
(C) Feroz Shah Mehta
(D) Gopal Krishna Gokhale
Ans : (A)

60. ‘Dyarchy’ was introduced in India under—
(A) Morley-Minto Reforms
(B) Montford Reforms
(C) Simon Commission Plan
(D) Government of India Act, 1935
Ans : (B)

Tags : , , , , ,

KPSC Recruitment 2017 Online Application Form 571 Posts

21. Classless society according to Marx denotes—
(A) a tribal society
(B) a casteless society
(C) a society where there is only one class–the working class
(D) a society in which all classes are in equal proportion
Ans : (C)

22. Rousseau’s ‘General Will’ means—
(A) Will of the sovereign
(B) Will of the general public
(C) Will of majority
(D) Collective good of the people
Ans : (D)

23. The Deterrent Theory of Justice is based upon the principle of—
(A) Tit for tat
(B) Severe and exemplary punishment to prevent the reoccurrence of crime
(C) That criminals should be reformed
(D) That criminals should be treated leniently
Ans : (B)

24. Theory of Political Development means—
(A) Development of the whole state
(B) Development of the consciousness amongst the people
(C) Development of the whole society through the instrumentality of the State
(D) Development of political elite
Ans : (C)

25. Divine Origin theory of the State holds that—
(A) State was created by a saint named Divine
(B) State was created by Pope
(C) State was created by God
(D) State was created by majority vote
Ans : (C)

26. Oligarchy is a system where—
(A) representatives of the common people dominate
(B) aristocratic class dominates
(C) working class dominates
(D) peasantry dominates
Ans : (B)

27. A Totalitarian State is one in which—
(A) total power of the state is vested in one person
(B) state has total power over its subjects
(C) state caters to the total needs of its subjects
(D) state has complete control over its resources
Ans : (B)

28. The characteristic which is of the ‘List System’ but not of ‘Single Transferable Vote System’ is—
(A) it is proportional representation
(B) the constituency must be multiple-member
(C) quota is calculated
(D) votes are cast to the party and not the candidate
Ans : (D)

29. The scholar who first propounded the single transferable vote system is—
(A) Thomas Paine
(B) J.S. Mill
(C) Thomas Hare
(D) Rousseau
Ans : (C)

30. The ideology of Democratic Socialism lays emphasis on—
(A) basis of society is not competition, but cooperation
(B) state is a necessary evil
(C) violent revolution
(D) class-struggle theory
Ans : (A)

31. Which of the following statements is not applicable to Hobbes ?
(A) Men entered into a single contract
(B) Sovereign enjoyed absolute powers
(C) Men can appoint their ruler
(D) The contract was one-sided
Ans : (C)

32. Which of the following contains the elements of the historical theory of the origin of the State ?
(A) Kinship, religion, war, political consciousness
(B) War, customs, kingship, dictates of natural law
(C) Kingship, force, mutual agreements, political leadership
(D) Blood-relations, contractual agreements, religion, anarchy
Ans : (A)

33. The basic principle of liberalism is—
(A) social justice
(B) equality
(C) individual freedom
(D) nationalism
Ans : (C)

34. Modern Individualism demands freedom for—
(A) Group
(B) Individual
(C) People
(D) Working class
Ans : (A)

35. The concept of constitutional government was first elaborated by—
(A) Plato
(B) Aristotle
(C) Bodin
(D) Machiavelli
Ans : (B)

36. Who propagated “the greatest happiness to the greatest number” ?
(A) Marxists
(B) Utilitarians
(C) Liberals
(D) Pluralists
Ans : (B)

37. Input-output model is chiefly attributed to—
(A) Peter Merkl
(B) Robert Dahl
(C) David Easton
(D) David Apter
Ans : (C)

38. What are the essential elements of the State ?
(A) Population, territory, constitution, power
(B) Population, territory, government, sovereignty
(C) Population, territory, political party, sovereignty
(D) Population, power, authority, sovereignty
Ans : (B)

39. Which of the following theories of origin of State is more appropriate and reliable as it is based on scientific base ?
(A) Divine theory of origin of state
(B) Force theory
(C) Evolutionary theory
(D) Social contract theory
Ans : (C)

40. The concept of ‘Rule of Law’ was given by—
(A) A.V. Dicey
(B) Laski
(C) Austin
(D) MacIver
Ans : (A)

Tags : , , , , ,

Karnataka Public Service Commission – KPSC Recruitment – 571 Accounts Assistant, Bill Collector & Various Vacancies

  1. From whom did the English secure the rights of duty free trade after Bengal ?
    (A) Nawab of Awadh
    (B) Raja of Banaras
    (C) The Nizam of Hyderabad
    (D) The Jats of Bharatpur
    Ans : (A)

    102. With whom did Raja Ranjit Singh conclude the treaty of Lahore in 1806 which gave him freedom to expand north of Sutlej ?
    (A) Peshwa Bajirao II
    (B) Holkar of Indore
    (C) Scindia of Gwalior
    (D) East India Company
    Ans : (D)

    103. Who among the following did not become a prey of Dalhousie’s policy of absorption ?
    (A) Satara
    (B) Nagpur
    (C) Scindia
    (D) Mysore
    Ans : (D)

    104. Why did Mumbai (Bombay) and Chennai (Madras) not join the revolt of 1857 along with northern provinces ?
    (A) They failed to find necessary leadership due to ryotwari settlement
    (B) They had remained comparatively free from annexations and confiscations
    (C) They had more tolerant and enlightened administrators
    (D) They were at a great distance from Kolkata (Calcutta), the seat of British administration
    Ans : (D)

    105. What was the grieviest cause of discontent among soldiers before the revolt of 1857 ?
    (A) Question of promotion and pay
    (B) Non-observance of caste distinctions
    (C) Frequent campaigns in distant lands
    (D) Absence of a proper and equitable procedure for discipline and control
    Ans : (A)

    106. Who led the revolt of 1857 in Lucknow ?
    (A) Tatya Tope
    (B) Maulvi Ahmadullah Shah
    (C) Birjis Qadir
    (D) Begum Hazrat Mahal
    Ans : (D)

    107. Who among the following said, “One religion, one caste and one God for mankind” ?
    (A) Jyotiba Phule
    (B) Vivekananda
    (C) Sri Narayan Guru
    (D) Dr. B. R. Ambedkar
    Ans : (C)

    108. Which is called the ‘magna carta’ of western education system in India ?
    (A) The report of the Committee of Public Instruction, 1823
    (B) The Charter Act of 1833
    (C) Report of the Hunter Commission, 1862
    (D) Despatch of Sir Charles Wood, Secretary of State, 1854
    Ans : (D)

    109. Which of the following organizations did Raja Ram Mohan Roy conceive of ahead of his times ?
    (A) World Court of Justice
    (B) Economic Community
    (C) League of Nations
    (D) Common Market
    Ans : (C)

    110. Who guided the establishment of Prarthana Samaj in Maharashtra ?
    (A) Keshub Chunder Sen
    (B) Lokhitwadi
    (C) Shibnath Shastri
    (D) Debendranath Tagore
    Ans : (A)

    111. Which of the following books does not match with its author ?
    (A) Dadabhai Naoroji—‘Poverty and Un-British Rule in India’
    (B) R. C. Dutt—‘Economic History of India’
    (C) Mahatma Gandhi—‘Hind Swaraj’
    (D) D. R. Gadgil—‘Indian Industry, Today and Tomorrow’
    Ans : (D)

    112. In 1922 “Bhil Seva Mandal” was established by—
    (A) Narain Malhar Joshi
    (B) Amritlal Vitthaldas Thakkar
    (C) Jyotiba Phule
    (D) Baba Amte
    Ans : (B)

    113. On what ground the second split in Congress took place in 1918 ?
    (A) Lucknow Pact
    (B) Montague Declaration
    (C) Election of Mrs. Annie Besant as the President of the Congress in 1917
    (D) Both (B) and (C) above
    Ans : (B)

    114. By which Act the Public Service Commission was first established in India ?
    (A) The Indian Council Act, 1892
    (B) The Act of 1909
    (C) The Government of India Act, 1919
    (D) The Government of India Act, 1935
    Ans : (C)

    115. Who was the mastermind of bomb attack on Lord Hardinge at Chandani Chowk, Delhi in 1912 ?
    (A) Rasbehari Bose
    (B) Bhai Paramanand
    (C) Sachindranath Sanyal
    (D) Sohan Lal Pathak
    Ans : (A)

    116. Who was selected as the first satyagrahi by Mahatma Gandhi to begin the individual satyagraha in 1940 ?
    (A) C. Rajagopalachari
    (B) Vallabhbhai Patel
    (C) J.B. Kripalani
    (D) Dr. Rajendra Prasad
    Ans : (B)

    117. Who was the founder president of Harijan Sevak Samgha founded by Mahatma Gandhi ?
    (A) Mahadev Desai
    (B) G. D. Birla
    (C) Amrit Lal Thakkar
    (D) B. R. Ambedkar
    Ans : (C)

    118. What was the provocation behind the damand of separate electorate etc. under fourteen points of Jinnah ?
    (A) Fear of the majority rule
    (B) Communal politics of Hindu Mahasabha and Sikh League
    (C) Disagreement with the proposals contained in the Nehru report
    (D) The challenge of the British government for drawing up an agreed Constitution of India
    Ans : (C)

    119. What was the reason for the rejection of the Government of India Act, 1935 by the Congress ?
    (A) The Indians were not consulted
    (B) It was stalling the establishment of people’s government
    (C) The provisions made in the name provincial autonomy were violative of democratic rights
    (D) All of the above
    Ans : (D)

    120. When did Gandhiji go to fast unto death for the first time ?
    (A) At the time of Communal award
    (B) At the time of riots in Kolkatta (Calcutta)
    (C) At the time of riots in Delhi
    (D) At the time of Jallianwala Bagh tragedy
    Ans : (D)

Tags : , , , , ,