SDMC Recruitment 2017 Online Application Form 411 Posts Exam

61. The Simon Commission was sent to India to—
(A) study the communal problem
(B) negotiate with Gandhiji about representation of backward classes
(C) review the progress of Montford reforms
(D) report on Home Rule to the British Parliament
Ans : (C)

62. The leaders of the Khilafat movement were—
(A) Motilal Nehru and C.R. Das
(B) Gandhi and Annie Beasant
(C) Maulana Azad and Sarojini Naidu
(D) Ali Brothers
Ans : (D)

63. Which one of the following pairs is mismatched ?
(A) Fascism—Mussolini
(B) Anarchism—Bakunin
(C) Socialism—Thomas Moore
(D) Pluralism—Kropotkin
Ans : (D)

64. The importance of Bureaucracy has greatly increased in present times on account of—
(A) the emergence of democratic state
(B) the emergence of welfare state
(C) the emergence of police state
(D) the emergence of liberal economic system
Ans : (B)

65. Freedom of Press in India is—
(A) specifically provided in the Constitution
(B) implied in the right to freedom of expression
(C) available under the Acts of Parliament
(D) available under executive orders
Ans : (B)

66. Universal Adult Franchise in India was granted by—
(A) The Act of 1919
(B) The Act of 1935
(C) The Constitution of India
(D) Constitutional Amendment in 1971
Ans : (C)

67. Representative Institutions in India were introduced for the first time by the—
(A) Charter Act of 1853
(B) Government of India Act 1858
(C) Indian Council Act 1861
(D) Indian Council Act 1892
Ans : (D)

68. Who is the legal sovereign in India ?
(A) President of India
(B) President and Parliament
(C) Constitution of India
(D) People of India
Ans : (B)

69. Idealist theory of Rights lays emphasis on man’s—
(A) social development
(B) economic development
(C) civil development
(D) moral development
Ans : (D)

70. The slogan ‘Swaraj is my birthright’ was given by—
(A) Mahatma Gandhi
(B) Lala Lajpat Rai
(C) Lokmanya Tilak
(D) Bipin Chandra Pal
Ans : (C)

71. The partition of Bengal was annulled in—
(A) 1907
(B) 1908
(C) 1910
(D) 1911
Ans : (D)

72. Who, among the following, was the founder of Ghadar Party ?
(A) Lala Har Dayal
(B) Ram Chandra
(C) Bikaji Cama
(D) Chandra Shekhar Azad
Ans : (A)

73. The first Satyagraha campaign of Gandhiji was started in—
(A) Champaran
(B) Bardoli
(C) Dandi
(D) Baroda
Ans : (A)

74. Raja Ram Mohan Roy was the founder of—
(A) Arya Samaj
(B) Brahmo Samaj
(C) Ram Krishna Mission
(D) Prarthana Samaj
Ans : (B)

75. The Indian National Congress adopted the resolution of ‘Complete Independence’ in its session held at—
(A) Lahore
(B) Calcutta
(C) Madras
(D) Bombay
Ans : (A)

76. Which what the April 13, 1919 is associated in the history of freedom struggle of India ?
(A) Start of Civil Disobedience Movement
(B) Countrywide Non-cooperation Movement
(C) Adoption of pledge for complete freedom of the country
(D) Massacre of Jallianwala Bagh
Ans : (D)

77. Why did Gandhiji abruptly stop the Non-cooperation Movement of 1922 ?
(A) For the harsh attitude of British
(B) Because of pact between Congress and British
(C) Because of violence broke at Chauri-Chaura
(D) Because of unanimous decision of Congress
Ans : (C)

78. Which of the following is not matched properly ?
(A) Mahatma Gandhi—Noncooperation Movement
(B) Vinoba Bhave—Bhoodan
(C) M.N. Roy—Partyless Democracy
(D) J.L. Nehru—Democratic Socialism
Ans : (C)

79. Which Constitutional Amendment is related to Panchayati Raj ?
(A) 52nd
(B) 62nd
(C) 72nd
(D) 73rd
Ans : (D)

80. In which year Madhya Pradesh State has made Panchayati Raj Act after 73rd Constitutional Amendment Act ?
(A) 1992
(B) 1993
(C) 1995
(D) 1998
Ans : (C)

Tags : , , , , ,

0 thoughts on “SDMC Recruitment 2017 Online Application Form 411 Posts Exam”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *