Medical Services Recruitment Board Tamilnadu (TNMRB) for 2804 Posts | Government Job

41. Who is the writer of ‘Kitab-ur-Rehla’ ?
(A) Maulana Sharafuddin Ali Yazid
(B) Amir Timur
(C) Ibn-i-Batuta
(D) Khwaja Abdullah Malik Isami
Ans : (C)

42. Which of these books was authored by Sultan Feroz Shah Tughlaq himself ?
(A) Fautuhat-i-Ferozshahi
(B) Fatawa-i-Jahandari
(C) Tarikh-i-Ferozshahi
(D) Tughlaqnama
Ans : (A)

43. Which of these books is not a composition of Amir Khusrau ?
(A) Qiran-u-Sadain
(B) Tahqiq-i-Hind
(C) Miftah-ul-Futuh
(D) Nur-i-Sipihar
Ans : (B)

44. Who among the following kings formed a confederacy of Hindu kings against Mahmud of Ghazni ?
(A) Jaipala
(B) Anandapala
(C) Both Jaipala and Anandpala
(D) Anangapala
Ans : (C)

45. When did the Mahmud of Ghazni attack last on India ?
(A) 1021–22 A.D.
(B) 1024 A.D.
(C) 1025 A.D.
(D) 1027 A.D.
Ans : (D)

46. Name the Arab astronomer who studied Sanskrit and astronomy for a decade at Varanasi ?
(A) Alberuni
(B) Amir Khusrau
(C) Al’bidari
(D) Al’Masher
Ans : (A)

47. Who among the following foreign travellers did not visit Vijayanagar during the time of Krishnadeo Raya ?
(A) Nicolo Conti
(B) Fernao Nuniz
(C) Domingo Paes
(D) Duarte Barbosa
Ans : (A)

48. Which of these features of Indian art was adopted in the construction of Mosques in India ?
(A) Turned Lotus
(B) Kalash on the domes
(C) Ornamentation
(D) All of these
Ans : (D)

49. Who said, “God knows man’s virtues and inquires not his caste; in the next world there is no caste” ?
(A) Kabir
(B) Guru Nanak
(C) Chaitanya
(D) Ramananda
Ans : (A)

50. Who among these devotional saints was a cobler ?
(A) Tulsidas
(B) Surdas
(C) Raidas
(D) Malukdas
Ans : (C)

51. Who founded the Varkari sect in Maharashtra ?
(A) Tukaram
(B) Namdev
(C) Visoba Khechar
(D) Eknath
Ans : (C)

52. The Sufi concept of Anal Haq was inspired by the following concept of Vedanta—
(A) Tat Twam Asi (that thou art)
(B) Ekam Advaitam (one without the second)
(C) Aham Brahmasmi (I am the supreme spirit)
(D) All of the above
Ans : (C)

53. Which Muslim poet of Hindi literature in medieval period wrote poetry essentially on Hindu mythological heroes ?
(A) Qutban
(B) Rasakhan
(C) Mulla Daud
(D) Amir Khusrau
Ans : (B)

54. Which of the following musical instruments is not composite or Indo-Islamic in origin ?
(A) Sitar
(B) Shehnai
(C) Tabla
(D) Sarangi
Ans : (B)

55. Which among the following wars Muhammad Ghori did not participate himself in India ?
(A) Battle of Tarain in 1191
(B) Battle against Kannauj in 1194
(C) Against Chalukyas of Anhilawada in 1197-98
(D) Against Khokharas in 1205
Ans : (C)

56. Who was the Turkish commander who conquered Bihar and Bengal ?
(A) Mohammad of Ghur
(B) Kutub ud-Din Aibak
(C) Ikhtiyar ud-Din-Muhammad
(D) Bakhtiyar Khalji
Ans : (D)

57. Where did Kutub ud-Din Aibak lay the foundation of ‘seven cities’ in medieval Delhi ?
(A) Siri
(B) Tughlaqabad
(C) Mehrauli
(D) Hauz Khas
Ans : (B)

58. Which Sultan called himself ‘Naib-i-Khudai’ ?
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Alauddin Khalji
(D) Ghiyasuddin Tughlaq
Ans : (B)

59. Which sultan of Delhi refused to read ‘Khutba’ in the name of Khalifa for the first time ?
(A) Alauddin Khalji
(B) Mohammad-bin-Tughlaq
(C) Sikandar Lodi
(D) Ibrahim Lodi
Ans : (A)

60. Which Delhi Sultan styled himself Sikandar-i-sani (the second Alexander) ?
(A) Balban
(B) Alauddin Khalji
(C) Muhammad-bin-Tughlaq
(D) Sikandar Lodi
Ans : (B)

Tags : , , , ,

0 thoughts on “Medical Services Recruitment Board Tamilnadu (TNMRB) for 2804 Posts | Government Job”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *