KPSC Recruitment 2017 Online Application Form 571 Posts

21. Classless society according to Marx denotes—
(A) a tribal society
(B) a casteless society
(C) a society where there is only one class–the working class
(D) a society in which all classes are in equal proportion
Ans : (C)

22. Rousseau’s ‘General Will’ means—
(A) Will of the sovereign
(B) Will of the general public
(C) Will of majority
(D) Collective good of the people
Ans : (D)

23. The Deterrent Theory of Justice is based upon the principle of—
(A) Tit for tat
(B) Severe and exemplary punishment to prevent the reoccurrence of crime
(C) That criminals should be reformed
(D) That criminals should be treated leniently
Ans : (B)

24. Theory of Political Development means—
(A) Development of the whole state
(B) Development of the consciousness amongst the people
(C) Development of the whole society through the instrumentality of the State
(D) Development of political elite
Ans : (C)

25. Divine Origin theory of the State holds that—
(A) State was created by a saint named Divine
(B) State was created by Pope
(C) State was created by God
(D) State was created by majority vote
Ans : (C)

26. Oligarchy is a system where—
(A) representatives of the common people dominate
(B) aristocratic class dominates
(C) working class dominates
(D) peasantry dominates
Ans : (B)

27. A Totalitarian State is one in which—
(A) total power of the state is vested in one person
(B) state has total power over its subjects
(C) state caters to the total needs of its subjects
(D) state has complete control over its resources
Ans : (B)

28. The characteristic which is of the ‘List System’ but not of ‘Single Transferable Vote System’ is—
(A) it is proportional representation
(B) the constituency must be multiple-member
(C) quota is calculated
(D) votes are cast to the party and not the candidate
Ans : (D)

29. The scholar who first propounded the single transferable vote system is—
(A) Thomas Paine
(B) J.S. Mill
(C) Thomas Hare
(D) Rousseau
Ans : (C)

30. The ideology of Democratic Socialism lays emphasis on—
(A) basis of society is not competition, but cooperation
(B) state is a necessary evil
(C) violent revolution
(D) class-struggle theory
Ans : (A)

31. Which of the following statements is not applicable to Hobbes ?
(A) Men entered into a single contract
(B) Sovereign enjoyed absolute powers
(C) Men can appoint their ruler
(D) The contract was one-sided
Ans : (C)

32. Which of the following contains the elements of the historical theory of the origin of the State ?
(A) Kinship, religion, war, political consciousness
(B) War, customs, kingship, dictates of natural law
(C) Kingship, force, mutual agreements, political leadership
(D) Blood-relations, contractual agreements, religion, anarchy
Ans : (A)

33. The basic principle of liberalism is—
(A) social justice
(B) equality
(C) individual freedom
(D) nationalism
Ans : (C)

34. Modern Individualism demands freedom for—
(A) Group
(B) Individual
(C) People
(D) Working class
Ans : (A)

35. The concept of constitutional government was first elaborated by—
(A) Plato
(B) Aristotle
(C) Bodin
(D) Machiavelli
Ans : (B)

36. Who propagated “the greatest happiness to the greatest number” ?
(A) Marxists
(B) Utilitarians
(C) Liberals
(D) Pluralists
Ans : (B)

37. Input-output model is chiefly attributed to—
(A) Peter Merkl
(B) Robert Dahl
(C) David Easton
(D) David Apter
Ans : (C)

38. What are the essential elements of the State ?
(A) Population, territory, constitution, power
(B) Population, territory, government, sovereignty
(C) Population, territory, political party, sovereignty
(D) Population, power, authority, sovereignty
Ans : (B)

39. Which of the following theories of origin of State is more appropriate and reliable as it is based on scientific base ?
(A) Divine theory of origin of state
(B) Force theory
(C) Evolutionary theory
(D) Social contract theory
Ans : (C)

40. The concept of ‘Rule of Law’ was given by—
(A) A.V. Dicey
(B) Laski
(C) Austin
(D) MacIver
Ans : (A)

Tags : , , , , ,

0 thoughts on “KPSC Recruitment 2017 Online Application Form 571 Posts”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *