KPSC Recruitment 2017 – 1254 Vacancy for Geologist, Assistant Engineers Exam

71. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
State — No. of Members in the Rajya Sabha
(A) Maharashtra — 19
(B) Tamil Nadu — 18
(C) Bihar — 18
(D) West Bengal — 16
Ans : (C)

72. Which one of the following is a Constitutional Body ?
(A) National Commission for Scheduled Tribes
(B) National Commission for Minorities
(C) National Commission for Women
(D) Planning Commission
Ans : (A)

73. Under the Citizenship Act, 1955, by which of the following ways can a person become a citizen of India ?
1. By birth
2. By descent
3. By registration
4. By nationalization
5. By incorporation of territory
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1, 2, 3, 4 and 5
(B) 1 and 2 only
(C) 1, 2, 3 and 5 only
(D) 3, 4 and 4 only
Ans : (C)

74. Which of the following are Fundamental Duties of an Indian citizen according to Article 51A of the Constitution ?
1. To believe in socialism, secularism and democracy
2. To abide by the Constitution and respect the National Flag and the National Anthem
3. To protect the sovereignty, unity and integrity of India
4. To preserve the rich heritage of the country’s composite culture
5. To help the poor and weaker sections of the society
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 3, 4 and 5
(D) 1, 4 and 5
Ans : (B)

75. Which of the following are considered as basic structure of the Indian Constitution ?
1. Republican and democratic form of Government
2. Secular character of the Constitution
3. Division between Fundamental Rights and Directive Principles of State Policy
4. Federal character of the Constitution
Select the correct answer using the codes give below :
Codes :
(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 3 and 4
(D) 1, 2 and 4
Ans : (D)

76. To whom does the Chairperson of every Metropolitan Planning Committee forward the development
plan, as recommended by such a Committee ?
(A) The Planning Commission
(B) The Finance Minister, Government of India
(C) The Urban Development Minister, Government of India
(D) The Government of the State
Ans : (D)

77. Consider the following statements—
The Sarkaria Commission recommended :
1. the overlapping membership between Planning Commission and Finance Commission
2. that experts with established reputation for professional integrity be appointed to the Planning Commission
3. that centrally sponsored schemes should be kept to the minimum
4. that States should not be involved in the implementation of centrally sponsored schemes
Which of the statements given above are correct ?
(A) 2 and 3 only
(B) 2, 3 and 4
(C) 1 and 4
(D) 1, 2 and 4
Ans : (A)

78. Under which of the following regimes was the Inter-State Council (ISC) set up ?
(A) Congress Government in 1975
(B) Janata Government in 1978
(C) Janata Dal led Government in 1990
(D) United Front Government in 1996
Ans : (C)

79. Parliament of India passed the States Reorganisation Act in 1956 to create—
(A) 16 States and 3 Union Territories
(B) 16 States and 5 Union Territories
(C) 14 States and 6 Union Territories
(D) 24 States and 9 Union Territories
Ans : (C)

Tags : , , , ,

0 thoughts on “KPSC Recruitment 2017 – 1254 Vacancy for Geologist, Assistant Engineers Exam”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *