Karnataka Public Service Commission – KPSC Recruitment – 571 Accounts Assistant, Bill Collector & Various Vacancies

  1. From whom did the English secure the rights of duty free trade after Bengal ?
    (A) Nawab of Awadh
    (B) Raja of Banaras
    (C) The Nizam of Hyderabad
    (D) The Jats of Bharatpur
    Ans : (A)

    102. With whom did Raja Ranjit Singh conclude the treaty of Lahore in 1806 which gave him freedom to expand north of Sutlej ?
    (A) Peshwa Bajirao II
    (B) Holkar of Indore
    (C) Scindia of Gwalior
    (D) East India Company
    Ans : (D)

    103. Who among the following did not become a prey of Dalhousie’s policy of absorption ?
    (A) Satara
    (B) Nagpur
    (C) Scindia
    (D) Mysore
    Ans : (D)

    104. Why did Mumbai (Bombay) and Chennai (Madras) not join the revolt of 1857 along with northern provinces ?
    (A) They failed to find necessary leadership due to ryotwari settlement
    (B) They had remained comparatively free from annexations and confiscations
    (C) They had more tolerant and enlightened administrators
    (D) They were at a great distance from Kolkata (Calcutta), the seat of British administration
    Ans : (D)

    105. What was the grieviest cause of discontent among soldiers before the revolt of 1857 ?
    (A) Question of promotion and pay
    (B) Non-observance of caste distinctions
    (C) Frequent campaigns in distant lands
    (D) Absence of a proper and equitable procedure for discipline and control
    Ans : (A)

    106. Who led the revolt of 1857 in Lucknow ?
    (A) Tatya Tope
    (B) Maulvi Ahmadullah Shah
    (C) Birjis Qadir
    (D) Begum Hazrat Mahal
    Ans : (D)

    107. Who among the following said, “One religion, one caste and one God for mankind” ?
    (A) Jyotiba Phule
    (B) Vivekananda
    (C) Sri Narayan Guru
    (D) Dr. B. R. Ambedkar
    Ans : (C)

    108. Which is called the ‘magna carta’ of western education system in India ?
    (A) The report of the Committee of Public Instruction, 1823
    (B) The Charter Act of 1833
    (C) Report of the Hunter Commission, 1862
    (D) Despatch of Sir Charles Wood, Secretary of State, 1854
    Ans : (D)

    109. Which of the following organizations did Raja Ram Mohan Roy conceive of ahead of his times ?
    (A) World Court of Justice
    (B) Economic Community
    (C) League of Nations
    (D) Common Market
    Ans : (C)

    110. Who guided the establishment of Prarthana Samaj in Maharashtra ?
    (A) Keshub Chunder Sen
    (B) Lokhitwadi
    (C) Shibnath Shastri
    (D) Debendranath Tagore
    Ans : (A)

    111. Which of the following books does not match with its author ?
    (A) Dadabhai Naoroji—‘Poverty and Un-British Rule in India’
    (B) R. C. Dutt—‘Economic History of India’
    (C) Mahatma Gandhi—‘Hind Swaraj’
    (D) D. R. Gadgil—‘Indian Industry, Today and Tomorrow’
    Ans : (D)

    112. In 1922 “Bhil Seva Mandal” was established by—
    (A) Narain Malhar Joshi
    (B) Amritlal Vitthaldas Thakkar
    (C) Jyotiba Phule
    (D) Baba Amte
    Ans : (B)

    113. On what ground the second split in Congress took place in 1918 ?
    (A) Lucknow Pact
    (B) Montague Declaration
    (C) Election of Mrs. Annie Besant as the President of the Congress in 1917
    (D) Both (B) and (C) above
    Ans : (B)

    114. By which Act the Public Service Commission was first established in India ?
    (A) The Indian Council Act, 1892
    (B) The Act of 1909
    (C) The Government of India Act, 1919
    (D) The Government of India Act, 1935
    Ans : (C)

    115. Who was the mastermind of bomb attack on Lord Hardinge at Chandani Chowk, Delhi in 1912 ?
    (A) Rasbehari Bose
    (B) Bhai Paramanand
    (C) Sachindranath Sanyal
    (D) Sohan Lal Pathak
    Ans : (A)

    116. Who was selected as the first satyagrahi by Mahatma Gandhi to begin the individual satyagraha in 1940 ?
    (A) C. Rajagopalachari
    (B) Vallabhbhai Patel
    (C) J.B. Kripalani
    (D) Dr. Rajendra Prasad
    Ans : (B)

    117. Who was the founder president of Harijan Sevak Samgha founded by Mahatma Gandhi ?
    (A) Mahadev Desai
    (B) G. D. Birla
    (C) Amrit Lal Thakkar
    (D) B. R. Ambedkar
    Ans : (C)

    118. What was the provocation behind the damand of separate electorate etc. under fourteen points of Jinnah ?
    (A) Fear of the majority rule
    (B) Communal politics of Hindu Mahasabha and Sikh League
    (C) Disagreement with the proposals contained in the Nehru report
    (D) The challenge of the British government for drawing up an agreed Constitution of India
    Ans : (C)

    119. What was the reason for the rejection of the Government of India Act, 1935 by the Congress ?
    (A) The Indians were not consulted
    (B) It was stalling the establishment of people’s government
    (C) The provisions made in the name provincial autonomy were violative of democratic rights
    (D) All of the above
    Ans : (D)

    120. When did Gandhiji go to fast unto death for the first time ?
    (A) At the time of Communal award
    (B) At the time of riots in Kolkatta (Calcutta)
    (C) At the time of riots in Delhi
    (D) At the time of Jallianwala Bagh tragedy
    Ans : (D)

Tags : , , , , ,

0 thoughts on “Karnataka Public Service Commission – KPSC Recruitment – 571 Accounts Assistant, Bill Collector & Various Vacancies”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *