new_iconTamilnadu - School Lab Assistant | TET (PG TRB) முக்கியமான 10,000 பொது அறிவு (தமிழ்)new_icon

new_iconAll Competitive Exam - 10,000 General Knowledge Questions and Answers (English)new_icon

new_iconजनरल नॉलेज पृष्ठ – 10,000 General Knowledge in Hindinew_icon

JUVNL Recruitment 2017 Online Application Form 710 Posts Exam

31. Consider the following—
1. Decentralization
2. Labour-intensive industry
3. Promotion of Indian languages vis-a-vis English
4. Opposition to caste system
Which of the above were the central tenets of Lohia-inspired socialism in India ?
(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1, 3 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (A)

32. Consider the following statements—
1. Truth is a subjective quality, available only to a few gifted people, whose will or spirit or personality is greater than that of the masses.
2. Non-violence is the law of our species as violence is the law of brute.
Which political ideologies are reflected in the statements 1 and 2 above respectively ?
(A) Marxism in 1 and Gandhism in 2
(B) Syndicalism in 1 and Gandhism in 2
(C) Fascism in 1 and Liberalism in 2
(D) Fascism in 1 and Gandhism in 2
Ans : (D)

33. Consider the following propositions—
1. Trusteeship implies making use of resources at one’s command for the welfare of all.
2. Nayee (Nai) Taleem (Basic Education) is integration of learning with work.
3. Satyagraha is holding on to truth even at one’s cost.
With which of the above propositions did Gandhi disagree ?
(A) None
(B) 1 and 2
(C) 2 only
(D) 3
Ans : (A)

34. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Mahatma Gandhi’s Ideas —C. F. Andrews
(B) The Gandhian Way —J. B. Kriplani
(C) Marx, Gandhi and Socialism —Ram Manohar Lohia
(D) Gandhi’s Political Philosophy —B. R. Nanda
Ans : (D)

35. Consider the following countries—
1. Sri Lanka
2. Malaysia
3. Australia
4. Canada
Which of the above countries has/have formally declared itself/themselves as multicultural ?
(A) 2, 3 and 4 only
(B) 2 only
(C) 3 and 4 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (C)

36. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Country)
(a) Egypt
(b) Nigeria
(c) Sri Lanka
(d) Syria
List-II (Party)
1. National Democratic Party
2. People’s Democratic Party
3. United National Party
4. Baath Party
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 1 3 2 4
(C) 4 2 3 1
(D) 4 3 2 1
Ans : (A)

37. Which one of the following was the first country-wide pressure group of the organized Indian working class ?
(A) All India Trade Union Congress
(B) Indian National Trade Union Congress
(C) Indian Mining Federation
(D) Hind Mazdoor Sabha
Ans : (A)

38. With which one of the following is the expression ‘gift of grace’ associated ?
(A) Legal-rational authority
(B) Traditional authority
(C) Charismatic authority
(D) Autocratic authority
Ans : (C)

39. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Exponent)
(a) Eva Balfour
(b) W. W. Rostow
(c) A. G. Frank
(d) Samir Amin
List-II (Theory)
1. Stages of development
2. Centre-periphery theory
3. Environmental theory
4. Development of underdevelopment
5. Sustainable development
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 5 1 4 2
(B) 3 4 1 5
(C) 5 4 1 2
(D) 3 1 4 5
Ans : (A)

40. Which of the following is/are the major theme(s) of New International Economic Order (NIEO) ?
1. Self-reliance
2. Globalization and liberalization
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2
Ans : (D)

Tags : , , , ,

0 thoughts on “JUVNL Recruitment 2017 Online Application Form 710 Posts Exam”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *