Gujarat Public Service Commission (GPSC) for 335 Posts | Government Job

1. Which one is not the principle of Parliamentary government in a democracy ?
(A) Collective responsibility of Executive
(B) Fixed Tenure
(C) Prime Minister as Primes inter pares
(D) Judicial guarantee of Fundamental Rights
Ans : (B)

2. The Executive in Presidential form of government is powerful because—
(A) the Legislature is weak
(B) judges are appointed by the President
(C) it enjoys the fixity of tenure
(D) the procedure of impeachment is cumbersome
Ans : (C)

3. Presidential form of government is based on the principle of—
(A) accountability of Executive to Judiciary
(B) independence of the Executive
(C) separation of powers
(D) sovereignty of the Legislature
Ans : (B)

4. “Politics is struggle for power”, was said by—
(A) Morgenthau
(B) Quincy Wright
(C) Sprout
(D) Thomson
Ans : (A)

5. “Politics is concerned with the authoritative allocation of values for a society.” This definition of politics has been given by—
(A) David Easton
(B) Harold Lasswell
(C) Robert Dahl
(D) Charles Merriam
Ans : (A)

6. According to Structural-Functional approach which of the following does not constitute ‘input functions’ of a political system ?
(A) Political socialisation
(B) Political development
(C) Interest aggregation
(D) Political communication
Ans : (B)

7. Who of the following is regarded as an exponent of empty liberty ?
(A) Bentham
(B) J.S. Mill
(C) Hegel
(D) Green
Ans : (B)

8. Which one of the following books is not written by Machiavelli ?
(A) The Prince
(B) The Discourses
(C) The Art of War
(D) Behemoth
Ans : (D)

9. The view that “the State is a necessary evil”, is associated with—
(A) Individualists
(B) Anarchists
(C) Marxists
(D) Sophists
Ans : (A)

10. The philosophy that stands diametrically opposite to liberalism is—
(A) Individualism
(B) Capitalism
(C) Marxism
(D) Fascism
Ans : (C)

11. Who of the following first propounded the organic theory of State ?
(A) Machiavelli
(B) Plato
(C) Marx
(D) Herbert Spencer
Ans : (B)

12. Social Contract theory is based on—
(A) Nationalism
(B) Constitutionalism
(C) Individualism
(D) Socialism
Ans : (C)

13. Who of the following first used the term ‘Socialism’ ?
(A) Kropotkin
(B) Robert Owen
(C) Marx
(D) Bentham
Ans : (B)

14. Which one of the following is not an agency of public opinion ?
(A) Press
(B) Judiciary
(C) Political Party
(D) T.V. and Radio
Ans : (B)

15. The first systematic classification of government was given by—
(A) Plato
(B) Aristotle
(C) Machiavelli
(D) Montesquieu
Ans : (B)

16. Which one of the following functions is performed by political parties ?
(A) To render help to poor people
(B) To run hospitals
(C) To manage newspapers
(D) To assist candidates in contesting elections
Ans : (D)

17. ‘The concept of liberty’ includes—
(A) absence of unjust restraints
(B) maximum justice
(C) national liberation
(D) absence of restraints
Ans : (A)

18. The best explanation of ‘Equality’ is—
(A) identity of treatment
(B) parity of remuneration
(C) fulfilment of minimum needs
(D) abiding by rules
Ans : (C)

19. Marxian socialism is called ‘scientific socialism’, because Marx—
(A) considered personal experiences as his laboratory
(B) opposed religion and metaphysical issues
(C) rejected idealistic, vague and utopian assumptions
(D) accepted dictatorship of the proletariat
Ans : (C)

20. The Retributive Theory of Justice is based on—
(A) the principle of deterrent punishment
(B) the principle of revenge
(C) the principle that punishment should aim at reforming the criminals
(D) the principle of ‘hate the sin and not the sinner’
Ans : (B)

0 thoughts on “Gujarat Public Service Commission (GPSC) for 335 Posts | Government Job”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *