Education Research and Development Organisation (ERDO) for 14732 Posts | Government Job

21. In which year of Asoka’s coronation did the Kalinga war take place ?
(A) First
(B) Fifth
(C) Eighth
(D) Thirteenth
Ans : (C)

22. Which among the following combinations is correct ?
(A) Pushyamitra Shunga–Patanjali
(B) Kanishka–Thera Nagasena
(C) Menander–Ashvaghosh
(D) Chandragupta I–Harishena
Ans : (C)

23. Which Gupta emperor has been called ‘Lichchhavi-dauhitra’ ?
(A) Shrigupta
(B) Chandragupta I
(C) Chandragupta II
(D) Samudragupta
Ans : (B)

24. Which Kushana king adopted the epithet ‘dhrama-thida’ ?
(A) Vim Kadaphises
(B) Kuzul Kadaphises
(C) Kanishka the Great
(D) Huvishka
Ans : (B)

25. Which of the following inscriptions record the annihilation of Hunas ?
(A) Prayag-Prashasti
(B) Bhitari Inscription
(C) Junagarh Inscription
(D) Mandasor Inscription
Ans : (C)

26. Who impressed upon Harsha to incline towards Buddhism ?
(A) Bhikshu Mahakashyapa
(B) Hiuen-Tsang
(C) Thera Nagasen
(D) Diwakarmitra
Ans : (D)

27. Which king is called ‘Kaviraj’ in one of his inscriptions ?
(A) Pratihara king Mihirbhoja
(B) Paramara king Bhoja
(C) Pala king Dharmapala
(D) Chalukya king Kumarapala
Ans : (B)

28. Who among these is credited with the construction of ‘Pagodas’ at Mahabalipuram ?
(A) Cholas
(B) Chalukyas of Kalyani
(C) Pallavas
(D) Pandyas
Ans : (C)

29. The Office-in-charge of collection of revenue in the Mauryan administration was—
(A) Sannidhatri
(B) Pradeshta
(C) Yukta
(D) Samahatri
Ans : (D)

30. Which of the statements about the trade regulation in the Mauryan period is not correct ?
(A) The state exercised control over the trade process and profits
(B) A levy of 1/10th was fixed on merchandise
(C) The state kept strict vigil on the sale of merchandise
(D) The state employed a few of the artisans directly
Ans : (B)

31. Which one among the following statements about the land-system of post-Mauryan period is not true ?
(A) The private individuals had absolute right over their land
(B) The private individuals had limited right to alienation of land
(C) There is no record to transfer of land non-religious purposes
(D) The person who brought the land under cultivation was the owner
Ans : (B)

32. Who among the following constituted the local town administration council during the Guptas ?
(A) Purupala, Sarthavaha, Pratham Kulika, Pratham Kayastha
(B) Purupala, Sarthavaha, Dvarapala, Karnika
(C) Sarthavaha, Pratham Kulika, Pratham Kayastha
(D) Purupala, Pratham Kulika, Pratham Kayastha
Ans : (C)

33. Who lamented upon the drain of gold from Rome to India ?
(A) Ptolemy
(B) Nero
(C) Strabo
(D) Pliny
Ans : (D)

34. Which of the following statements about the agrahara land grant is not correct ?
(A) The king could offer it to any one
(B) It was a village granted taxfree to Brahmanas
(C) The king could confiscate it on being displeased by the grantee
(D) It underlined the privileges of the Brahmanas
Ans : (A)

35. Debasement of the coins and gradual disappearance of goldcoins during the post-Gupta period indicates—
(A) Cheapness of commodities, no need of gold-coins
(B) Non-availability of gold
(C) Decline of money economy
(D) Decline of Trade
Ans : (D)

36. Which new route was added for foreign trade during Gupta period ?
(A) Overseas route to South Africa
(B) Overseas route to Alexandria
(C) Overland route to China
(D) Overland route to North Russia
Ans : (C)

37. The most famous bronze image of the Chola period belongs to—
(A) Murugan
(B) Nataraja
(C) Venkateshwar
(D) Vishnu
Ans : (B)

38. Which one among these is not a work of Kalidasa ?
(A) Ritusamhara
(B) Meghaduta
(C) Dashakumarcharita
(D) Kumarashambhava
Ans : (C)

39. The most important feature of the Dravida style of temple architecture is—
(A) Shikhara
(B) Gopuram
(C) Vimana
(D) Mandapa
Ans : (C)

40. The earliest example of a ‘Panchayatana’ composition in temple is—
(A) Dashavatara temple–Deogarh
(B) Temple at Pathari
(C) Shatrughneshwara temple at Bhubaneshwar
(D) Lakshmana temple at Sirpur
Ans : (A)

Tags : , , , ,

0 thoughts on “Education Research and Development Organisation (ERDO) for 14732 Posts | Government Job”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *