CIL Management Trainee Recruitment 2017 Online Application Form 1319 Posts

61. The dynasty founded by Khizr Khan is known as Sayyid dynasty because—
(A) He and his successors adopted the title Sayyid
(B) Khizr Khan belonged to the Sayyid tribe of eastern Turkistan
(C) Khizr Khan was the descendant of the prophet Muhammad
(D) He was a scholar of Islamic theology
Ans : (C)

62. Who were called barids ?
(A) Craftsmen working in state workshops
(B) Bodyguards of the sultan
(C) Officer-in-charge of state exchequer
(D) The spy reporters
Ans : (D)

63. Who among the following officers held highest stature in the central government of the Sultanate ?
(A) Qazi-ul-Mulk
(B) Naib-i-Mulk
(C) Head of the Majlis-i-Khalawat
(D) Wazir
Ans : (B)

64. Who among the following did not act as a tax farmer ?
(A) Village headman
(B) Patwari
(C) Governor
(D) Tributary chief
Ans : (D)

65. In Early Medieval India “Dosi Hatt” was—
(A) Animal Market
(B) Meena Bazar
(C) Kapaas (Cotton) Market
(D) Slave Bazar
Ans : (C)

66. Who was the founder of independent kingdom of Gujarat ?
(A) Zafar Khan
(B) Tatar Khan
(C) Shama Khan
(D) Ahmad Shah
Ans : (A)

67. The single biggest item of import to the Vijayanagar empire was—
(A) Precious stones
(B) Horses
(C) Luxury goods
(D) Raw Silk
Ans : (B)

68. Which contemporary Mughal historian of the age of Akbar had prepared a list of charges calling him an enemy of Islam ?
(A) Badauni
(B) Niamtullah
(C) Abbas Khan Sarwani
(D) Nizamuddin Ahmad
Ans : (A)

69. Who is the writer of ‘Tabqat-i-Akbari’ ?
(A) Badauni
(B) Khwaja Nizamuddin Ahmad
(C) Abul Fazl
(D) Khwand Mir
Ans : (B)

70. Which famous painter among the following did not remain in the court of Akbar ?
(A) Farrukh Beg
(B) Dasawanth
(C) Aga Reza
(D) Basawan
Ans : (A)

71. Who among the following Mughal princess produced a ‘diwan’ (collection of poems) with the name ‘Makhi’ ?
(A) Humayun’s sister Gulbadan Begum
(B) Shah Jahan’s daughter Jahanara
(C) Shah Jahan’s daughter Roshanara
(D) Aurangzeb’s daughter Zibunnisa
Ans : (D)

72. Which jeweller foreign traveller of the Mughal period has left a detailed account of Takht-i-Taus (Peacock throne) ?
(A) Travernier
(B) Geronimo Verroneo
(C) ‘Omrah’ Danishmand Khan
(D) Austin of Bordeaux
Ans : (A)

73. Whom did Sher Shah appoint to provide bed and food to Hindu travellers staying at ‘Sarais’ (rest houses) ?
(A) Afghan Muslims
(B) Muslims
(C) Brahmanas
(D) Low caste Hindus
Ans : (D)

74. Which one among the following statements is not correct about the agrarian policy of Sher Shah ?
(A) Sher Shah insisted upon measurement of the sown land
(B) Sher Shah drew up schedule of rates for state’s share of the different types of crops
(C) The amount each peasant had to pay was to be written down on a paper called ‘patta’
(D) The measuring part was allowed to fix fee at their will
Ans : (D)

75. When did Aurangzeb arrive in Deccan finally to quell the revolt of Marathas ?
(A) 1681
(B) 1682
(C) 1689
(D) 1700
Ans : (C)

76. Which among the following is the most important source of information about the agrarian conditions during Mughals ?
(A) Ain-i-Akbari
(B) Akbarnama
(C) Muntakhab-ul-Lubab
(D) Tarikh-i-Ferishta
Ans : (B)

77. What portion of actual produce was fixed as the demand of the state under the ‘Zabit’ system ?
(A) One-half
(B) One-third
(C) One-fourth
(D) One-fifth
Ans : (B)

78. Which Maratha saint is most importantly known for social reform, national regeneration and the rise of Maratha power ?
(A) Eknath
(B) Tukaram
(C) Samartha Ramdas
(D) Vaman Pandit
Ans : (C)

79. The chief gain to Shivaji from his raids of Surat in 1664 and 1670 was—
(A) Immense increase in his prestige
(B) Demoralisation of the Mughal forces
(C) Capture of the English factory
(D) A lot of booty
Ans : (D)

80. What was the unit of measurement of land in Maratha dominion ?
(A) Kathi
(B) Tanab
(C) Jarib
(D) Daftari bigha
Ans : (A)

Tags : , , , ,

0 thoughts on “CIL Management Trainee Recruitment 2017 Online Application Form 1319 Posts”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *